Kør bil, når du kører bil

Kan vi ikke være enige om, at hvis man har råd til at køre i en kæmpe Mercedes eller en stor Audi, så har man også råd til at installere en dims, så man kan tale i sin mobiltelefon uden at skulle bruge hænderne? Og hvis man kører i en gammel spand, har man stadig penge til overs til et håndfri-sæt, ikke? (ledende spørgsmål, jeg ved det …)

Jeg undres virkelig over, hvor ofte jeg ser bilister sms’e og ringe, mens de er bag rattet i deres bil. Igen i går da jeg var ude at gå med barnevognen, fangede mit blik en mand – pænt klædt på i jakkesæt og stor bil – som talte med telefonen presset ind mod øret og dermed kun en hånd til at styre rattet og de mange hestekræfter. Det går jo nok – jeg skal jo bare lige … Hvem af os har ikke tænkt sådan? Men jeg må tilstå, jeg har meget lidt til overs for folk, som konsekvent bruger tid i bilen til at tale i telefon, hvis de ikke har styr på sikkerheden.

Det tager kun et splitsekund at køre et andet menneske ned. Tænk over det. Et split af et sekund. Det er ikke længe.

I øjeblikket kører en kampagne, som hedder Kør bil, når du kører bil – en kampagne som netop skal få os til at forstå, at vi skal have vores opmærksomhed på trafikken og ikke hverken makeup, telefon eller musikskifte, når vi kører bil. Jeg hepper fra sidelinjen og håber, at kampagnen trænger igennem der, hvor der er behov.

Og skal vi så ikke købe håndfri-sæt i julegave til de mænd og kvinder, vi kender, som bruger tiden på landevejen til at tale i telefon? Kør bil, når du kører bil, kunne vi jo skrive på kortet 😉

Seriøst – det er et splitsekund, der skal til, før noget går galt. Tilbage i 1990erne, da jeg gik på HF, havde jeg job som handicaphjælper for en jævnalderende pige. En sød, sød pige som i et splitsekunds uopmærksomhed strøg ud foran en bus på sin cykel. En svær hjerneskade blev resultatet …

Moraliserende og løftede pegefingre er ikke rigtig mig, hvis jeg skal være ærlig. Men nogen gange er det nok nødvendigt at hæve om ikke pegefingeren så i hvert fald vifte kraftigt med armen og minde om, at sikkerhed i trafikken er et fælles ansvar. Så … kør bil, når du kører bil.

PR-foto fra Sikkertrafik.dk

PR-foto fra Sikkertrafik.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *